Nu till helgen är det dags! Då ska jag färdigställa min Herman. För er som inte vet är Herman en surdegskaka. Fungerar ungefär som ett kedjebrev. Man gör degen, matar den och sedan efter 10 dagar, delar man den i 5 delar och ger bort till 4 olika vänner. En del behåller man såklart själv. Tillsätter den fyllning man faller för, och bakar den i ugnen. Och vips har man en supergod kaka! Om fyllningen var ett bra val med andra ord...
Så här gör man en Herman.
Ingreditienser till själva surdegen:
1 paket jäst
4,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk salt
7,5 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk
1,25 dl socker
Dag 1.
Blanda 4,5 dl vetemjöl, 1 paket jäst, 1 msk socker, 1 msk salt och 7,5 dl mjöl i en skål. Täck med en handduk och låt stå.
Dag 2-4
Rör i smeten
Dag 5
Tillsätt 2,5 dl vetemjöl, 2,5 dl mjölk och 1,25 dl socker. Plasta in, så det inte kommer in någon luft, och ställ in i kylen.
Dag 6-9
Rör i smeten
Dag 10
Herman ska matas igen enligt dag 5.
Samma dag är det dags att baka.
Dela den i 5 delar. Lägg varje del i en egen burk och täck över med plast. Förutom din egen del som ska bakas.
Blanda 1,5 dl herman-deg, 2 ägg, 1,5 dl socker, 0,75 dl olja, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver.
Sedan tillsätter man fyllningen. Som kan vara t.ex. nötter,äpple,choklad och morötter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll smeten i en bröadform.
Grädda i 45 till 55 min.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar